Om Numedalsløpet

Numedalsløpet ble arrangert første gang i 1936 og er dermed et av de eldste idrettsarrangementene i Numedal.  Løpet går i lett skogsterreng fra Høgheim i Lyngdal til Flesberg Samfunnshus og er ca 13 km.

Det er et løp både for aktive og mosjonister.

Numedalsløpet arrangeres i  samarbeid med Lyngdal og Svene Idrettslag.

 

 

Historien om Numedalsøpet

 

Numedalsløpet gikk av stabelen første gang i 1936 med 100 deltagere.  Det var et samarbeid mellom Lyngdal og Flesberg Idrettslag.  Løypa var betraktelig lenger enn nå da den gikk fra Lyngdal over Stuvestadgrenda til Flesberg Løperne var inndelt i klasser med og uten pakning. Pakningen ble nøye veid både ved start og mål på vekten som ble lånt fra Handelslaget. At løypa var lang ser en ut fra vinnertiden som var 2.13.55.

 

Løpet ble arrangert fram til krigen og ble tatt opp igjen i 1959. 37 deltok i første løpet. (Løpet gikk nå fra Lyngdal til Flesberg 13 km).  Det var satt opp vandrepokal til beste 5 – mannslag som måtte vinnes 3 ganger.  Ellers premie til 5,10,15,20,25,30 g deltagelse.  Det er også bestemannspremie som må vinnes tre ganger.  Etter hvert har det ikke vært lag som har stilt med nok løpere, så det har ikke vært delt ut lagpokal.

I 1991 ble det opprettet trimklasse.  Her har deltagelsen stadig tatt seg opp mens de aktive har sviktet litt.

Etter hvert har Svene IL også blitt med som arrangører.  Det må være ca 30 funksjonærer for å få gjennomført løpet og det kan være litt vanskelig å få med nok folk. Vi har heldigvis en fast kjerne som holder ut.

Vi har i de seinere årene basert oss på premier fra lokale håndverkere, å prøver å få litt variasjon på disse.

Løypa kan vel ha blitt lagt om enkelte steder, men løyperekorden fra 1977 til Jan Erik Viholmen står fortsatt på 44.55.  Ellers har vi flere trofaste som har løpt mange ganger.  Harald Johansen, 31ganger (20 seire) og Jan Halland 29 ganger (22 seire).  Aksel Kongsgård var også en ivrig løper og ivret for at Numedalsløpet måtte fortsette. Han har løpt 33 ganger (14. seire). Terje Simenstad, har løpt 35 ganger (18 seire).  Gerd Johansen fra Flå har også vært en ivrig deltager med 22 gjennomførte løp (19 seire).  Asbjørn Aas fra Flesberg er kanskje den eneste som har løpt hvert år siden han begynte i 1991 og kan komme høyt i antall deltakelser.